16 sierpnia 2013
K +
98

Pomysłowa szafka na ręczniki...
1.1 tys.




19 października 2012
Tagi: kawa

Z CYKLU "PORADY KUCHENNE"...
650
16 lutego 2013

Piękna dekoracja stołu...
484
18 maja 2013
Składniki na tortownicę o średnicy 26 - 27 cm:
- 150 g miękkiego masła albo margaryny;
- 1 kg zmielonego twarogu;
- 7 jajek;
- 2 budynie waniliowe;
- 1 olejek śmietankowy/waniliowy;
- 170 g cukru pudru;
- 1 tabliczka czekolady białej;
- 1 tabliczka czekolady mlecznej albo gorzkiej;
- 1 łyżka cukru;
- szczypta soli (do ubicia białek);
- cukier puder do posypania ciasta;
  
Żółtka oddzielić od białek (najlepiej w dwie duże miski).
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej* (w dwóch osobnych miseczkach) 
i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem, 
dodać masło (roztarłam je wcześniej kulką, żeby było puszyste), utrzeć 
na jednolitą masę. Dodać budyń (w proszku) i partiami twaróg. Następnie 
wlać olejek śmietankowy. Białka z 1 łyżką cukru (i ze szczyptą soli) 
ubić na sztywno, dodać je do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.
Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, 
do drugiej ciemną i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy posmarować 
masłem i posypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia (wolę papier). 
I nakładać ciasto w następujący sposób: na środek tortownicy wlać 2 łyżki 
jasnej masy, następnie na środek białej masy wlać 2 łyżki ciemnej masy, 
na środek ciemnej 2 łyżki białej masy i tak do wyczerpania ciasta. Tortownica 
będzie prawie pełna, ale nie ma obawy, ciasto nie rośnie gwałtownie, więc 
nie powinno wypłynąć. Piekarnik nagrzać do 100 stopni i piec przez 80 minut, 
następnie zwiększyć temperaturę do 125 stopni i piec jeszcze 50 minut. Niska 
temperatura i długi czas pieczenia sprawiają, że sernik jest równy (nie rośnie 
gwałtownie i nie opada). Piekłam w termoobiegu, ale można piec bez niego wydłużając 
czas pieczenia o 20 minut. Zostawić do całkowitego wystygnięcia (u mnie stał ponad 
12 godzin), zdjąć z blaszki i papieru. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce...

2.1 tys.
01 sierpnia 2013

Filozofia grillowania - u Was też to tak wygląda?
875
02 września 2013
Pokazujemy jak zrobić truskaweczki w czekoladzie...
1.1 tys.
2012 © Copyright www.wszystkookuchni.pl

[Regulamin] [Polityka Prywatności] [Reklama] [Kontakt] [O nas i Relacje Inwestorskie]




Wszelkie treści w serwisie są generowane przez użytkowników i właściciel portalu Wszystkookuchni.pl nie bierze za nie odpowiedzialności. Jeśli uważasz, ze dodane treści naruszają jakiekolwiek prawo (w tym prawa autorskie)