28 października 2013
K +
406

Przepis na roladę szpinakowo - łososiową...
4.5 tys.




28 listopada 2012

pomysł na dziś...
861
22 marca 2013
Przepis na muffinki z żurawiną i...
590
15 lipca 2013
Ciasto:

•175 g masła, zimnego
•50 g żółtek (2-3 sztuki)
•1 łyżeczka miodu
•60 g cukru pudru
•mała szczypta soli
•1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
•skórka z 1/2 pomarańczy i skórka z 1/2 cytryny
•250 g mąki pszennej


Krem:

•375 g mleka 3,2%
•125 g śmietany kremówki 30%
•175 g cukru
•125 g żółtek (około 6 sztuk)
•35 g mąki pszennej
•1 laska wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej

Opcjonalnie: maliny, borówki, truskawki, czereśnie, mięta i cukier puder


Przygotowanie:

Spód: 
Do misy miksera włożyć pokrojone na kawałki masło oraz resztę składników oprócz mąki. 
Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać mąkę i zmiksować 
do połączenia się składników, połączyć w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Metalowe karbowane foremki lub foremki do mini tart posmarować miękkim masłem. 
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Schłodzone ciasto rozwałkować na 4 mm placek na stolnicy 
posypanej mąką. Wykrawać krążki z ciasta i wylepiać nim foremki, spód podziurkować widelcem. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 14 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, 
po przestudzeniu wyjąć kruche babeczki z foremek i całkowicie je ostudzić.
Krem:
W garnku umieścić mleko i śmietankę. Podgrzewać na średnim ogniu prawie do zagotowania 
(nie zagotowywać, mieszanka ma być bardzo ciepła - gorąca, ale nie wrząca, 
gdy na powierzchni zacznie tworzyć się cienka błonka - to znak, że temp. jest odpowiednia).
W czystej misce wymieszać żółtka z cukrem, następnie dodać mąkę i znów wymieszać. 
Na koniec wymieszać z ziarenkami wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.
Do miski z żółtkami wlewać stopniowo gorące mleko ze śmietanką mieszając trzepaczką 
lub rózgą, ewentualnie miksując na małych obrotach miksera. Masę przelać z powrotem 
do garnka i podgrzewać na średnim ogniu co chwilę mieszając do czasu aż masa zgęstnieje 
i zacznie się gotować (proces ten trwa około 15 minut). Po zagotowaniu podgrzewać 
jeszcze masę przez około 30 sekund na małym ogniu.
Gotowy gęsty krem przelać do miski i szybko ostudzić (np. wstawić do garnka z zimną wodą 
z dodatkiem lodu, co chwilę zamieszać aby nie zrobił się kożuch na powierzchni). 
Po ostudzeniu najlepiej wstawić krem do lodówki.

Całkowicie ostudzone babeczki wypełniać ostudzonym kremem. Możesz ułożyć owoce, udekorować miętą, 
a przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
578
30 lipca 2013
Naturalne spalacze tłuszczu - ZOBACZ!!!
2.1 tys.
29 grudnia 2014
Czy wiecie, że aby wykonać muffiny w kształcie serca...
280
2012 © Copyright www.wszystkookuchni.pl

[Regulamin] [Polityka Prywatności] [Reklama] [Kontakt] [O nas i Relacje Inwestorskie]




Wszelkie treści w serwisie są generowane przez użytkowników i właściciel portalu Wszystkookuchni.pl nie bierze za nie odpowiedzialności. Jeśli uważasz, ze dodane treści naruszają jakiekolwiek prawo (w tym prawa autorskie)